OM BARCELONA
Staden som har allt!
Utan tvivel fick Barcelona, tack vare de Olympiska Spelen 1992, sin uppsving i turistvärlden. Inte bara ändrades stadsplanen genom att återfå sin maritima profil efter en lång tid med ryggen vänd mot Medelhavet. Barcelona-borna själva ändrades också enligt många. Den inneslutne katalanen, som i många generationer kämpat mot Franco-diktaturen och förbudet av sina traditioner och sitt språk, började plötsligt öppna sig och välkomna de intresserade turisterna.
Barcelona som stad har inte ändrats mycket genom åren. Här har alltid funnits rik arkitektur - speciellt tack vare Antoni Gaudí - den gotiska historien lever vidare i den gamla stans kvarter och stadsmurar, och högt konst- och musikintresse har alltid präglat staden. Men efter Olympiaden förstod Barcelona-borna att de borde dra fördel av Barcelonas popularitet.
Under de senaste åren har staden blivit ett mycket attraktivt resmål i Europa. Det är en öppen och växlande stad, fylld med kultur och liv ute på gatorna. Här finns kontrasterna, de mänskliga relationerna, traditionerna och glädjeämnena i livet. Barcelona handlar inte om att ligga etta med nya trender och skylta med sociala moderniteter utan handlar om livskvalitet, om gamla traditioner som vävs samman med moderna och om mänsklighet. Som en av Europas mest moderna, vackra och kosmopolitiska storstäder bjuder staden på ett brett register med genuina platser och nya moderna scener. Reklambranschen älskar att använda dess gatumiljöer till sina reklamfilmer och annonser, och det är inte sällan som man klampar direkt in i filminspelningar och fotograferingar.
Barcelonas struktur har en intressant historia, inte bara genom sättet staden har växt på, men också hur stadsbilden ser ut idag. Om man ser tillbaka i historien fascineras man över katalanernas ständiga beslutsamhet att bygga upp nya kvarter och med dagens bild av Barcelona i tankarna är det svårt att tänka sig att den så sent som i början av 1800-talet endast bestod av den gamla delen som vi idag kallar Ciutat Vella (Gamla Stan). Stora betydelsefulla platser - såsom Plaza Catalunya, Parc Ciutadella (där Zoo ligger) och Triumfbågen, och Montjuïc 1929 - skapades inför olika världsutställningar som hållits i staden.
Den mest spektakulära av dessa organiserade stadsdelar är nog iallafall L'Eixample och om du lyckas få dig en titt av staden från ett flygplan och ser de spikraka gatorna som bildar ett grillgaller, förstår du vad jag menar. Denna enorma stadsdel ovanför Plaza Catalunya skapades helt enkelt för att bygga ihop Barcelona stad med de andra små byarna runtom och bilda en metropol. Under ett tjugotal år, under ledning av stadsarkitekten Cerdà, byggdes hundratals hus i åttkantformade kvarter med stora trädgårdar på innergårdarna. Mängder av olika arkitekter bjöds in att medverka, vilket har gett L'Eixample en omväxlande och intressant arkitektur. L'Eixample är idag Barcelonas hjärta och där hittar du kontor för viktiga internationella företag, hotell, affärer, restauranger, barer och diskotek.
En av de viktigaste kommersiella gatorna i staden - Paseo de Gracia - var så sent som i mitten på 1800-talet alltså landsvägen mellan staden Barcelona och landsbyn Gracia. Utanför Barcelona låg även byarna Les Corts, Sarrià, Horta, etc., idag stadsdelar i Barcelona.
Metropolen är därför som en sjö av flera olika små samhällen, med sina torg och kyrkor, med sina marknader och till och med med sina olika dialekter och sätt att prata. En Sarrià-bo fortsätter än idag att säga att han skulle åka ner till Barcelona när han åker ner till Barcelonas centrum. Gracia, Les Corts, Sarrià och Horta lever som små öar i storstaden. Varje by med sin alldeles egen prägel, bysämja och stolthet i allra högsta grad levande. Den kanske mest intressanta och spännande av de tidigare byarna är Gracia, där du på de små och smala gator kan hitta mängder av lustiga restauranger från hela världen, okommersiella biografer med filmer på originalversion och affärer med de mest otroliga prylar till försäljning. Gracia är mycket populär att bo i bland studenter och artister.
Barcelonas nedre del, det ursprungliga Barcelona, Ciutat Vella (Gamla stan), inbegriper kvarteren som börjar vid Plaza Catalunya och leder ner till hamnen. I Ciutat Vella ligger de gamla inrökta syltorna - barer med skönt nedslitna zinkbänkar, mysiga restauranger, konstnärsstudior och arkitektkontor, som alla tillsammans bidrar till den informella livsstilen och konstnärsmiljön, karakteristiska för denna stadsdel.
Bästa sättet att uppleva Barcelona är onekligen till fots och den gata som man absolut bör "smaka av" med en långsam promenad är Las Ramblas. Gågatan slingrar sig från Plaza Catalunya ner till havet, där Cristoffer Columbus stolt står på en hög pidestal och blickar ut över havet. Las Ramblas är ett myller av artistuppträden, "levande statyer", försäljning av tidningar, blommor och fåglar. Längre ner sitter artisterna och målar på beställning och längst ner mot havet hålls nästan dagligen hemslöjdsförsäljning. Las Ramblas brukar kallas Barcelona pulsåder och här andas man stadens karaktär, för alla besökare och bosatta går någongång på denna gata; här går turister och pensionärer, här går hemmafruar, universitetsstuderande, kontorsfolk, banktjänstemän och intellektuella. Här går musiker, artister, försäljare och arkitekter….här går också, tyvärr, ficktjuvar och kriminella, så det rekommenderas att kontrollera sina tillhörigheter. Föredrar du en lugnare, men lika färgstark och typisk katalansk gågata, kan du ströva upp längsmed Rambla Catalunya, mellan Plaza Catalunya och Avda. Diagonal, där du hittar restauranger, affärer, barer och rikt gatuliv.
Ciutat Vella är ett fantastiskt exempel på att Barcelona trotsar profilering av restaurang och affärskedjor och bevarar de unika och speciella etablissemangen; förutom mer vanliga kaffe-, bakelse- och hälsokostbutiker, kan du hitta kniv- och galgspecialister. En annan affär säljer bara knappar, medan grannen till höger livnär sig på att sälja turrón (spansk nougat) och grannen till vänster säljer alla möjliga underliga prylar från afrikanska masker till häxlitteratur. På en annan gata ligger antikvitetshandlarna som på ett pärlband, butiker som mer tycks vara en dörr i väggen och där det krävs kunskap för att veta vad som är värdefullt och vad som är rent skräp. Nytt möter gammalt, fult möter snyggt, mat möter prylar och allt blandas i en härlig kaotisk röra. Emellan de ringlande gränderna öppnar sig plötsligt små gulliga livfulla torg med antikvitetsmarknader, artister som sitter och målar, musiker som spelar och överallt finns ett café eller en bar att sätta sig ner vid.